Ondergrondse waterbuffer voor hergebruik regenwater bij Sparta Rotterdam

Mijn voetbalhart is al mijn hele leven verbonden aan Sparta. Sparta Rotterdam heet dat al weer een tijdje. Wanneer ik met seizoenskaart naar het stadion wandel kom ik over het mooie Spartaplein. Daar gaat iets bijzonders gebeuren.

Op het Spartaplein komt namelijk een ondergrondse waterbuffer, waar regenwater voortaan wordt opgevangen en diep in de ondergrond wordt gepompt. Het water in deze ondergrondse waterbuffer wordt gebruikt om de grasmat van voetbalstadion Sparta te besproeien. Boven op de wateropvang komt een Cruyff Court waar de jeugd kan voetballen. Het werk begint in maart 2018 en duurt tot eind mei 2018.De kans op wateroverlast in Spangen neemt hierdoor af. Sparta gebruikt dit water in plaats van drinkwater voor het besproeien van de grasmat in het stadion. Zo werken gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap van Delfland samen met Sparta en Evides aan droge voeten voor de wijk en duurzaam hergebruik van regenwater.

De huidige twee speelvelden worden verwijderd. Hier komt straks een Cruyff Court voor terug. Vier bomen moeten worden verplaatst. En drie bomen worden gekapt. In het najaar komen hiervoor vier bomen terug. Er komen extra lantaarnpalen en fietsnietjes. Het regenwater wordt eerst opgevangen in ondergrondse waterkratten (onder het Cruyff Court) en dan gezuiverd. Bij het Westervolkshuis komt een waterfilter met planten. Dit lijkt op een plantenbak en rondom kun je zitten. Naast het waterfilter komt een hoge zuil. In deze zuil zit de pompinstallatie die het gezuiverde water onder de grond pompt om te bergen. Als men water nodig heeft om het voetbalveld te besproeien, wordt het water weer omhoog gepompt. Het geheel krijgt een mooie, groene uitstraling. Als laatste wordt het plein opnieuw bestraat, waardoor het er weer voor jaren mooi bij ligt.

Unieke toepassing met veel voordelen
Rotterdam past als eerste deze nieuwe technologie, die uit de glastuinbouw komt, toe in de stad. Spangen krijgt door de waterbuffer minder wateroverlast als het hard regent en het stadion gebruikt het opgeslagen regenwater om de grasmat te besproeien. De voetbalclub hoeft daardoor minder drinkwater te gebruiken. Bovenop de wateropvang komt een Cruyff Court waar de jeugd kan voetballen.

Schoon regenwater op voorraad
De installatie komt dichtbij en direct ten westen van Westervolkshuis. Dit gebied en het hele parkeerterrein van ongeveer 6.500 m2 rondom Sparta wordt aangesloten op de berging. De installatie bestaat uit een ondergrondse waterberging in de vorm van kratten van ongeveer 1.000 m3 en een diepe bron in de bodem. Voor de opslag in de bodem passeert het water een bak met filterende beplanting. Het schone regenwater wordt later teruggewonnen uit de bodem voor het beregenen van het grasveld en de beplanting.

De Betrokken Spartaan, het Hoogheemraadschap Delfland, Sparta, Evides Waterbedrijf, Cruyff Court en de gemeente Rotterdam werken samen aan de realisatie van de waterbuffer.

Mooi toch, deze innovatieve verandering in Spangen?

Voor meer informatie klik hier.